ΥΠΕΝ: Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια- Καταργείται το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος

 

ΥΠΕΝΚαταργείται το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος.

Η ραγδαία υιοθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με κυρίαρχη την ηλιακή ενέργεια, φέρνει σημαντικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος. Η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν η ηλιοφάνεια είναι στο αποκορύφωμά της.

Αυτό το φαινόμενο έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος κατά τις μεσημεριανές ώρες.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) εξετάζει αλλαγές στο νυχτερινό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο την ένταξη μεσημβρινών ωρών στη ζώνη μειωμένων χρεώσεων.

Στόχος:

Μείωση ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις: Η μετατόπιση κατανάλωσης σε ώρες με φθηνό ρεύμα (π.χ. μεσημέρι) θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρημάτων.
Αντιμετώπιση περικοπών ΑΠΕ: Η αυξημένη ζήτηση κατά το μεσημέρι θα απορροφήσει μέρος της παραγωγής από ΑΠΕ, μειώνοντας την πιθανότητα περικοπών.

Προσθήκη μεσημβρινών ωρών:

Ενδεχόμενη ένταξη ωρών (ακόμα αδιευκρίνιστων) στο υφιστάμενο βραδινό ωράριο.
Εναλλακτικά, πλήρης κατάργηση των νυχτερινών ωρών και αντικατάστασή τους με μεσημβρινές.
Η επικρατέστερη εκδοχή προβλέπει την πλήρη κατάργηση της βραδινής ζώνης μειωμένων χρεώσεων. Καταργείται το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος

Εφαρμογή:

Απαιτούμενος μετρητής: Νυχτερινό τιμολόγιο μπορούν να λάβουν καταναλωτές με συμβατό μετρητή διπλής εγγραφής.
Τροποποίηση υποδομών: Αλλαγές στους υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ (περίπου 250) για προσαρμογή στους νέους χρόνους μέτρησης.

Μελλοντική υιοθέτηση “έξυπνων” μετρητών:

Η αλλαγή στο ωράριο λειτουργεί ως “γέφυρα” έως την υιοθέτηση “έξυπνων” μετρητών, που θα προσφέρουν ευελιξία στις χρεώσεις.

Μην ξεχνάμε, επι δεκαετίες, τα νοικοκυριά γνώριζαν ότι μπορούν να απολαμβάνουν χαμηλότερες χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας αν χρησιμοποιούν τις ενεργοβόρες συσκευές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πολύ σύντομα θα πρέπει να… αλλάξουν τα ρολόγια τους χρησιμοποιώντας τις ενεργοβόρες συσκευές (κουζίνες, θερμοσίφωνες, πλυντήρια και στεγνωτήρια) το μεσημέρι.

Όσο θα επεκτείνεται η εγκατάσταση των νέων ψηφιακών μετρητών, τόσο θα ενισχύεται η δυνατότητα και της μηνιαίας εκκαθάρισης αλλά και της εφαρμογής “δυναμικών” τιμολογίων. Το πλαίσιο των χρωματιστών τιμολογίων έχει πρόβλεψη για τιμολόγια ρεύματος που διαφοροποιούν την τιμή της κιλοβατώρας ανάλογα με την ώρα της κατανάλωσης. Δεν έχουν όμως ακόμη εφαρμοστεί στην πράξη ακριβώς διότι δεν υπάρχει ακόμη η “πληροφορία” που προσφέρει ο ηλεκτρονικός μετρητής. Τουλάχιστον πάντως για την μηνιαία εκκαθάριση (για την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε δεσμευτεί ότι θα γίνεται ήδη από φέτος) ο ΔΕΔΔΗΕ αναζητεί τρόπους να εφαρμοστεί άμεσα σε όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιώντας ακόμη και ιδιωτικά συνεργεία που κάνουν την καταμέτρηση (σ.σ. τα συνεργεία αυτά προσφέρουν και μια πρόσθετη υπηρεσία καθώς παρακολουθούν το δίκτυο “πόρτα -πόρτα” καταγράφοντας περιπτώσεις εξόφθαλμων ρευματοκλοπών).

Μεγάλες αλλαγές -και μάλιστα από αύριο- και στο… μέτωπο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα νοικοκυριά. Το πρόγραμμα “φωτοβολταΪκά στη στέγη” ολοκληρώνεται κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει -τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας- η δυνατότητα επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σε στέγες και ταράτσες.

Ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ εντείνει τις προσπάθειες του για να συλλέγει ανά μήνα τα στοιχεία της κατανάλωσης ενέργειας ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοση μηνιαίων εκκαθαριστικών λογαριασμών. Θα είναι μια σημαντική αλλαγή για τα νοικοκυριά καθώς θα πληρώνουν τακτικότερους και χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος αποφεύγοντας τις δυσάρεστες εκπλήξεις που προκύπτουν όταν η εκκαθάριση της κατανάλωσης ρεύματος γίνεται ανά τέσσερις ή και ανά οκτώ μήνες.

 Η εκτίμηση για αυξημένα τιμολόγια και οι… κερδισμένοι

Κάνοντας μία εκτίμηση, ο Ενεργειακός Επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, τονίζει ότι «το καλοκαίρι, δεν θα δούμε μείωση στα τιμολόγια αλλά αύξηση. Όλα τα πράγματα συνηγορούν σε αυτό. Την καλοκαιρινή περίοδο, επειδή υπάρχει αυξημένη ζήτηση (κλιματισμός κ.ά.) πάντα η τιμή του ρεύματος είναι “τσιμπημένη”. Στην καλύτερη περίπτωση, βλέπω σταθεροποίηση του κόστους γύρω στα 10,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα ειδικά τιμολόγια και στη χειρότερη, να φθάσει έως τα 11,5 – 12 λεπτά του ευρώ.

Μοναδικοί ευνοημένοι είναι όσοι επέλεξαν το “μπλε” τιμολόγιο διάρκειας έξι μηνών (και όχι το ετήσιο), παρ’ ότι το πάγιο είναι 10€ μηνιαίως. Διότι, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες, δεν θα δούμε κόστος 9 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα (θα κινηθούν περίπου στα 9,5 λεπτά του ευρώ). Όσον αφορά το “πράσινο” τιμολόγιο, από 10,65 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, τον Ιούνιο θα φθάσει περίπου στα 11,2 – 11,3 λεπτά του ευρώ».

Το «τρικ» για τις αναξιοποίητες μεγαβατώρες που παράγονται

Τέλος, ο Μηχανολόγος Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ενεργειακός Επιθεωρητής στέκεται στο πλάνο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο «συζητά –και μάλλον θα το εφαρμόσει– να καταργήσει το νυχτερινό τιμολόγιο που γνωρίζαμε έως τώρα για τον εξής λόγο.

Αποτελεί σωστή επιλογή, επειδή δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου κατανάλωση από τα νοικοκυριά το διάστημα 23:00 – 08:00. Ουσιαστικά, οι ιθύνοντες προσπαθούν να “ταυτοχρονίσουν” την παραγωγή ενέργειας με την κατανάλωση.

Το μεσημέρι, υπάρχει υπερπαραγωγή “πράσινης” ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά αλλά δεν καταναλώνεται επειδή είναι τόση πολλή και δεν αντιστοιχεί στη ζήτηση. Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπός είναι να συμβαδίζουν πλέον η μέγιστη παραγωγή με τη μέγιστη ζήτηση. Αν δεν συμβεί αυτό, θα μεγεθύνεται “μαύρη τρύπα” της αναξιοποίητης ενέργειας, η οποία καταλήγει στα αζήτητα αφού δεν κατέχουμε αποθηκευτικά συστήματα όπως άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Μιλάμε για χιλιάδες ανεκμετάλλευτες μεγαβατώρες.

Ακόμη, όταν υπάρχει υπερέγχυση ενέργειας στο δίκτυο, προκαλείται ηλεκτρική αστάθεια και ενέχει ο κίνδυνος βραχυκυκλώματος. Για να αποφευχθεί αυτό και να μη χάνουν χρήματα οι παραγωγοί από τις υποχρεωτικές περικοπές με εντολή του ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Σκυλακάκης σκέφθηκε –πολύ ορθά– να… αναγκάσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να καταναλώνουν ενέργεια τις μεσημβρινές ώρες και όχι τις βραδινές. Αυτό το μέτρο θα λειτουργήσει σαν “γέφυρα”, έως ότου τοποθετηθούν οι “έξυπνοι” μετρητές. Πιστεύω πως το μέτρο θα εφαρμοσθεί πολύ σύντομα, δηλαδή από 1η Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί μονάχα το μεσημβρινό ωράριο».

https://eretikos.gr/oikonomia/ypen-erchontai-ayxiseis-sta-timologia-katargeitai-to-nychterino-timologio-reymatos-ola-osa-prepei-na-xeroyme/667057/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου