Δεν θα αφήσουν να μπει στο αρχείο το σκάνδαλο των υποκλοπών...

Κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίζουν τον αγώνα για να έρθει στο φως η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Γενική είναι η πολιτική κατακραυγή για το πρόσφατο πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών, καθώς η ηγεσία του ανωτάτου δικαστηρίου και συγκεκριμένοι εισαγγελικοί λειτουργοί βιάστηκαν να αρχειοθετήσουν ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα της τελευταίας πεντηκονταετίας.

Ωστόσο, τη στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη σφυρίζει αδιάφορα (ή εμφανίζεται ακόμα και προκλητική) για την εν λόγω απόφαση του Αρείου Πάγου, κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν αποφασισμένα να μην αφήσουν το σκάνδαλο να μπει στο αρχείο, ζητώντας με επιτακτικό τρόπο να έρθει στο φως η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Παράλληλα, η αντιπολίτευση καταδικάζει την πρωτοφανή επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου με τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας, που απέρριψε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το αίτημα πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης για την κλήση στη Βουλή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, καθώς και τη διαβίβαση του εισαγγελικού πορίσματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, με άρθρο του στο «Βήμα» έκανε λόγο για «υποκριτική και επικίνδυνη στάση για τη δημοκρατία, αφού το σκάνδαλο αυτό ακουμπά στον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος. Επί κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα απομακρύνεται δραματικά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, διαγκωνιζόμενη με την Ουγγαρία του ακροδεξιού Όρμπαν για τις περισσότερες παραβιάσεις των κανόνων του κράτους δικαίου, τις απόπειρες χειραγώγησης της δικαιοσύνης και την εκτενή ατιμωρησία και προστασία των πρωταγωνιστών σε μεγάλα σκάνδαλα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως το κόμμα του θα συνεχίσει «αταλάντευτα τον αγώνα υπεράσπισης της Δημοκρατίας, του Συντάγματος και του Κράτους Δικαίου στη Βουλή και την κοινωνία. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για τον συντονισμό των προοδευτικών δυνάμεων, ώστε να μην περάσει η συγκάλυψη ούτε του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, ούτε των κυβερνητικών ευθυνών για το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη».

«Τα τελευταία δύο χρόνια εξελίσσεται στη χώρα μας ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, το οποίο όσο και να προσπαθούν κάποιοι από την πρώτη στιγμή να μειώσουν τη σημασία του, δεν μπορούν να αποκρύψουν το βαρύ πλήγμα που έχει προκαλέσει στους ανεξάρτητους θεσμούς και το κράτος δικαίου της χώρας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επίσης στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Αναφερόμενος στο πόρισμα του Αρείου Πάγου, τόνισε πως «είναι πλέον ορατό δια γυμνού οφθαλμού το ότι γράφτηκε άλλη μία μαύρη σελίδα για την ελληνική δημοκρατία, που μάς απομακρύνει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Σημείωσε επίσης πως «κατέστη σαφές ότι έχουμε να κάνουμε και με ένα σκάνδαλο συγκάλυψης. Πρώτα η Νέα Δημοκρατία με τη βοήθεια του κ. Βελόπουλου άλλαξε τη σύνθεση της ΑΔΑΕ για να ανακόψει τον έλεγχο της. Έπειτα, η ΕΥΠ αρνήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, που πετύχαμε με τον νομικό μας αγώνα, και όριζε να ενημερωθώ εγγράφως για τον τυπικό λόγο της παρακολούθησης μου».

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως υστερα από τις πρόσφατες εξελίξεις, «η νομική μου ομάδα ετοιμάζει τρίτη προσφυγή στο Ε.Δ.Δ.Α. για παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη λόγω της πλημμελούς έρευνας και παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή».

«Το πόρισμα του Αρείου Πάγου βρίθει κραυγαλέων παραλείψεων και αστήρικτων εκτιμήσεων, δημιουργώντας την αίσθηση της συγκάλυψης του σκανδάλου. Η μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για να μη συζητηθεί το πόρισμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ της συγκάλυψης, το οποίο σκηνοθέτησε προσωπικά ο Πρωθυπουργός», σημείωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, σε ανάρτησή του σττα κοινωνικά δίκτυα.

Τόνισε κι αυτός πως «η υπόθεση είναι ανοιχτή και θα μείνει ανοιχτή. Γιατί δεν θα κάνουμε βήμα πίσω στον αγώνα για την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας και την απονομή δικαιοσύνης. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι αδιαπραγμάτευτη». Υπενθύμισε επίσης πως κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «να ζητήσει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ώστε να μας εξηγήσει γιατί παρακολουθούνταν για λόγους εθνικής ασφαλείας πρόσωπα επιφορτισμένα με τη διασφάλιση της». Όπως σημείωσε, δεν περιμένω ότι ο Πρωθυπουργός θα ανταποκριθεί στο αίτημά μου. Θεωρώ όμως ότι πρέπει να νιώθει διαρκώς την πίεση να απολογηθεί για τις αδιανόητες επιλογές του.

Πετάει χαρταετό η κυβέρνηση

Από την πλευρά τους, τα κυβερνητικά στελέχη ή επιλέγουν τη... σιωπή ή επιχειρούν να στηρίξουν το αφήγημα πως όλα είναι καλώς καμωμένα και συνεπώς η αντιπολίτευση δεν έχει κανένα λόγο να φωνάζει και να αντιδρά. 

Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην «καθιερωμένη» εβδομαδιαία ανασκόπηση της Κυριακής, επέλεξε να μην πει κουβέντα για το σκάνδαλο και τις τελευταίες εξελίξεις.

Επίσης, χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του Μάκη Βορίδη στην «Καθημερινή», με τον υπουργό Επικρατείας να υποστηρίζει πως το πόρισμα Ζήση και η σχετική ανακοίνωση από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου  Γεωργία Αδειλίνη «προκάλεσαν την οργή των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, αλλά και την επίκριση διαφόρων αρθρογράφων του λεγόμενου "προοδευτικού" χώρου», επειδή «τα συμπεράσματα της προκαταρκτικής εξέτασης δεν ήταν αυτά που ανέμεναν».

Ο κ. Βορίδης σημειώνει επίσης πως «το θέμα έχει απασχολήσει όλα τα επίπεδα θεσμικού ελέγχου που διαθέτει η Δημοκρατία μας: έχει απασχολήσει το Κοινοβούλιο, το οποίο συνεκρότησε σχετική εξεταστική επιτροπή, έχει απασχολήσει τρεις Ανεξάρτητες Αρχές, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, και φυσικά τη Δικαιοσύνη», προσθέτοντας πως «όσα θεσμικά όργανα ασχολήθηκαν με το θέμα, (Βουλή, Ανεξάρτητες Αρχές, Εισαγγελία του Αρείου Πάγου) είτε κατέληξαν ότι "αναντίλεκτα" δεν υπάρχει εμπλοκή Δημοσίων Υπηρεσιών ή Δημοσίων Λειτουργών με τις παράνομες παρακολουθήσεις, είτε στο ότι πάντως από τα συλλεγέντα στοιχεία δεν προκύπτει τέτοια εμπλοκή».

Με βάση τα παραπάνω, ο υπουργός κάνει λογικά άλματα, αναφέροντας τα εξής: «Συμπέρασμα της αντιπολίτευσης: έχουμε "χούντα Μητσοτάκη". 'Αρα για να μην έχουμε χούντα Μητσοτάκη, όλοι οι θεσμοί πρέπει να συμφωνούν με το σχέδιο της αντιπολίτευσης: τις υποκλοπές έκανε ο Μητσοτάκης και δεν πάει να λέει αλλιώς η Δικαιοσύνη, η Βουλή, οι Ανεξάρτητες Αρχές, νόμος είναι ο λόγος της μειοψηφίας...».

Και με φανερά ειρωνική διάθεση, ο κ. Βορίδης προσθέτει: «Μήπως θα ήταν ορθότερο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να υπέβαλε στον κύριο Κασσελάκη, στον κύριο Ανδρουλάκη, κυρίως και πρωτίστως στην κυρία Κωσταντοπούλου το πόρισμα της προκαταρκτικής προς έγκριση προ της δημοσίευσής του; Μήπως δε χρειαζόταν καν αυτό; Να το στείλουν αυτοί στην Εισαγγελέα και εκείνη απλώς να το εγκρίνει και να το προσυπογράψει; Ωραία και δημοκρατικά! Εξάλλου περίπου αυτό δε ζήτησαν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας; Να καλέσει την Εισαγγελέα για να εξεταστεί για το πόρισμα που εξέδωσε και να προσκομίσει και το πόρισμα: δηλαδή η Βουλή, ως εφετείο, για ανώτερη κρίση ή ως Επιθεώρηση των Δικαστηρίων, για να αξιολογήσει το έργο της δικαστικής λειτουργού. Τα περί διακρίσεως των εξουσιών δεν απασχόλησαν τους ευαίσθητους του κράτος δικαίου».

https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/442378_den-tha-afisoyn-na-mpei-sto-arheio-skandalo-ton-ypoklopon


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου