Σε νέες περιπέτειες το Συνταξιοδοτικό....


Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέο γύρο επώδυνων αλλαγών! Συνάντηση του ΕΝΔΙΣΥ με τον γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης

Bαραίνει απότομα η ατζέντα του Ασφαλιστικού, παρά τις δρακόντειες περικοπές των τελευταίων 15 ετών και τη διαρκή μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των συνταξιούχων. Σε συνάντηση του ΕΝΔΙΣΥ με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκο Μηλαπίδη διαπιστώθηκε πως όχι μόνο έχει μείνει μια σειρά από σημαντικές εκκρεμότητες σε βάρος των συνταξιούχων, αλλά ταυτόχρονα η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέο γύρο επώδυνων αλλαγών.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, διαπιστώθηκε διαφωνία σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παράλληλης ασφάλισης για όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το 2016, καθώς η άποψη του υπουργείου είναι ότι απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση, ενώ το ΕΝΔΙΣΥ επισημαίνει ότι απλώς χρειάζεται να εφαρμοστεί ο νόμος για τους πριν από τις 13/5/2016 συνταξιούχους.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει, επίσης, η εθνική σύνταξη και οι συντάξεις χηρείας. Για το μεν πρώτο μέτωπο είναι πιθανό σε επόμενο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό να εμπεριέχεται σχετική διάταξη που θα αποσαφηνίζει αυτό το καυτό ζήτημα. Το ΕΝΔΙΣΥ επανέλαβε τη θέση του ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει παρέμβαση που θα θίγει το εισόδημα των συνταξιούχων και να γίνει σωστά ο επανυπολογισμός των συντάξεων.

Για τις συντάξεις χηρείας το Μέγαρο Μαξίμου θα πάρει την απόφαση πώς και πότε θα περικοπούν και θα αναζητηθούν τα αναδρομικά τεσσάρων ετών από τους/τις δικαιούχους. Κατατέθηκε πρόταση από το Δίκτυο να μη μειώνονται μετά την τριετία κατά 50% αυτές οι συντάξεις, καθώς πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα, με κοινωνικές – ανθρωπιστικές διαστάσεις. Αντίθετα, προτάθηκε να συνεχιστεί να καταβάλλεται το 70% της σύνταξης για όλους τους δικαιούχους και να καταργηθεί η τριετία. Συζητήθηκε, τέλος, το ζήτημα της φορολόγησης των αναδρομικών που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι, με το ΕΝΔΙΣΥ να σημειώνει ότι απαιτείται πιο δίκαιη αντιμετώπισή τους.

https://www.dimokratia.gr/oikonomia/579828/se-nees-peripeteies-to-syntaxiodotiko/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου