Έρχονται ριζικές αλλαγές στα επιδόματα και στον τρόπο χορήγησης ....


 
Το θέμα των επιδομάτων επανέρχεται στο προσκήνιο, με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να το ανοίγει εκ νέου, όπως έκαναν πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, κάποιοι εκ των προκατόχων του. Πρόσφατα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε τοποθετηθεί με σαφήνεια απέναντι στο θέμα, τονίζοντας την ανάγκη άμεσου επανασχεδιασμού για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Όλα δείχνουν ότι ίσως έφτασε η ώρα για ανατροπές στο υφιστάμενο σύστημα χορήγησης των επιδομάτων, με την κυβέρνηση να προχωρά σε επανασχεδιασμό με στόχο να κατευθυνθούν τα επιδόματα σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κατάχρησης. Χθες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ουσιαστικά προανήγγειλε εξορθολογισμό της πολιτικής των επιδομάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, χωρίς να μειωθεί ο συνολικός προϋπολογισμός. Παράλληλα, η κυβέρνηση προετοιμάζει και μια παρέμβαση για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προτείνει ένα νέο μοντέλο χορήγησης των επιδομάτων, τονίζοντας ότι «σε οικονομίες όπως η ελληνική, όπου υπάρχει εκτεταμένη απόκρυψη εισοδημάτων, η στόχευση των κοινωνικών δαπανών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη κριτήρια πέραν των φορολογικών δηλώσεων». Σύμφωνα με την ΤτΕ, «η συνήθης πρακτική χορήγησης επιδομάτων με βάση μόνο τα δηλωθέντα εισοδήματα σε μια οικονομία με αυξημένη φοροδιαφυγή οδηγεί σε ανορθολογική και άδικη χρήση των δημόσιων πόρων. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα είναι χαμηλός, υποδηλώνοντας ότι οι δαπάνες αυτές διαχέονται σε ευρύτερα εισοδηματικά στρώματα και δεν καταλήγουν στοχευμένα στα κατώτερα μέρη της εισοδηματικής κατανομής».

Οι αλλαγές στην επιδοματική πολιτική θα είναι δραστικές, με τις πρώτες αποφάσεις να αφορούν το επίδομα ανεργίας και το εποχικό επίδομα για τον τουρισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυριότερη αλλαγή που έρχεται στην επιδότηση της ανεργίας αφορά τη σύνδεση της παροχής με τον χρόνο προϋπηρεσίας και τις εισφορές που έχουν παρακρατηθεί από τους μισθούς.

Εν τω μεταξύ, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ετοιμάζει αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, με την πιλοτική εφαρμογή να ξεκινά από τον Σεπτέμβριο σε κάποιες περιοχές της χώρας, καθώς εκκρεμεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με τη συμβολή του κονδυλίου των 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης, στόχος είναι να γίνει το επίδομα πιο εμπροσθοβαρές, δηλαδή στην αρχή να παρέχεται μεγαλύτερο ποσοστό, το οποίο θα μειώνεται όσο προχωρούν οι μήνες και δεν βρίσκει κάποιος δουλειά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα θα είναι αυξημένο τους πρώτους μήνες, καθώς η αιφνίδια απόλυση προκαλεί πολλούς κλυδωνισμούς στον οικογενειακό προγραμματισμό. Παράλληλα, θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, ώστε κάποιος που δούλευε για πολλά χρόνια και συνεισέφερε σημαντικά στο σύστημα ασφάλισης κατά της ανεργίας -μέσω των εισφορών που πλήρωνε- να έχει μεγαλύτερη στήριξη.

Σήμερα, όλοι ανεξαιρέτως οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα από τη ΔΥΠΑ, παίρνουν το ίδιο ποσό των 509 ευρώ, είτε πλήρωσαν εισφορές υπέρ ανεργίας για 20 χρόνια είτε για έναν χρόνο. Η βασική φιλοσοφία του νέου μοντέλου στήριξης των ανέργων προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Τη χορήγηση υψηλότερου ποσού κατά τους πρώτους μήνες ανεργίας, το οποίο σταδιακά θα μειώνεται μέχρι να φτάσει στα επίπεδα του σημερινού επιδόματος ανεργίας. Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό και μπορεί να φτάνει στο 70% του κατώτατου μισθού το α’ τρίμηνο και να μειώνεται σταδιακά μέχρι ο άνεργος να συμπληρώσει τους 12 μήνες.
  • Τη λήψη ενός επιπλέον ποσού για 12 μήνες, το ύψος του οποίου θα εξαρτάται από το ασφαλιστικό ιστορικό του εκάστοτε δικαιούχου και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών του.
  • Την απορρόφηση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας (200 ευρώ) από το επίδομα ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου