Οι Έλληνες που εργάζονται περισσότερο στην Ευρώπη θα δουλεύουν έξι ημέρες την εβδομάδα! (αραβικό δημοσίευμα)

 

Εταιρείες σε διάφορες χώρες του κόσμου εξετάζουν την ιδέα της εφαρμογής λιγότερων ημερών εργασίας την εβδομάδα, αλλά στην Ελλάδα είπαν στους εργαζόμενους ότι από εδώ και πέρα ​​μπορούν να προσθέσουν μια έκτη εργάσιμη ημέρα σε ένα αντισυμβατικό βήμα με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

Αφού ξεπέρασε τους υπόλοιπους Ευρωπαίους όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, η χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης της ηπείρου έχει ανατρέψει την τάση για άλλη μια φορά, εισάγοντας μια εβδομάδα εργασίας 48 ωρών (6 ημέρες με μια 8ωρη εργάσιμη ημέρα). Αυτό το μέτρο, το οποίο τα συνδικάτα χαρακτήρισαν «βάρβαρο», θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο «The Guardian» και εξετάζεται από το «Al Arabiya Business».

«Αυτό δεν έχει καθόλου νόημα», είπε ο Άκης Σωτηρόπουλος, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ένωσης Δημοσίων Υπαλλήλων της ΑΔΕΔΥ. «Όταν σχεδόν όλες οι άλλες πολιτισμένες χώρες αποφάσισαν να έχουν μια εβδομάδα 4 ημερών, η Ελλάδα αποφάσισε να προχωρήσει στον άλλο δρόμο».

Η φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη λέει ότι η πρωτοβουλία κατέστη αναγκαία λόγω των διπλών κινδύνων της συρρίκνωσης του πληθυσμού και της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων.

Πριν ανακοινώσει τη νομοθεσία – μέρος μιας ευρύτερης δέσμης εργατικών νόμων που ψηφίστηκαν πέρυσι – ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε την αναμενόμενη δημογραφική αλλαγή ως «ωρολογιακή βόμβα».

Σε μια άνευ προηγουμένου έξοδο, υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 Έλληνες, οι περισσότεροι νέοι, μορφωμένοι άνθρωποι, έχουν μεταναστεύσει από το ξέσπασμα της σχεδόν δεκαετούς κρίσης χρέους στα τέλη του 2009.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πρόγραμμα των έξι ημερών θα ισχύει μόνο για ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες όλο το εικοσιτετράωρο. Στο πλαίσιο της παρατεταμένης εβδομάδας εργασίας, οι εργαζόμενοι σε επιλεγμένους κλάδους και βιομηχανικές εγκαταστάσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται επιπλέον δύο ώρες την ημέρα ή μια επιπλέον οκτάωρη βάρδια, με προσαύξηση 40% στο ημερομίσθιο.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι και οι δύο επιλογές θα αντιμετώπιζαν το πρόβλημα των εργαζομένων που δεν λαμβάνουν υπερωρίες, ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίσουν το εκτεταμένο πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας.

«Ο πυρήνας αυτής της νομοθεσίας είναι φιλικός προς τους εργαζόμενους και βαθιά προσανατολισμένος στην ανάπτυξη», είπε ο Μητσοτάκης πριν εγκρίνει το ελληνικό κοινοβούλιο τον νόμο. «Αυτό φέρνει την Ελλάδα σε ευθυγράμμιση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Όμως η αντίδραση ήταν σφοδρή

%CE%9F%CE%B9 %CE%88%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82 %CF%80%CE%BF%CF%85 %CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9 %CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%83%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF %CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD %CE%95%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7 %CE%B8%CE%B1 %CE%B4%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%85%CE%BD %CE%AD%CE%BE%CE%B9 %CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%82 %CF%84%CE%B7%CE%BD %CE%B5%CE%B2%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1

«Μια ευρωπαϊκή χώρα διαφωνεί με τον κόσμο και αυξάνει την εβδομάδα εργασίας σε 6 ημέρες», γράφει το αραβικό δημοσίευμα

Σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει παράδοση επιθεωρήσεων στο χώρο εργασίας, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση αντιπροσωπεύει τελικά τον θάνατο για την πενθήμερη εργάσιμη εβδομάδα, κυρίως επειδή δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να αποφασίσουν εάν χρειάζεται μια έκτη εργάσιμη ημέρα.

Για τους αντιπάλους, που έχουν ήδη βγει στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η μεταρρύθμιση διαβρώνει τη νομική προστασία και αναιρεί τα μακροχρόνια κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων στο όνομα της ευελιξίας.

«Στην πραγματικότητα, αυτό εγκρίθηκε από μια κυβέρνηση ιδεολογικά αφοσιωμένη στα μεγαλύτερα κέρδη του κεφαλαίου», είπε ο Σωτηρόπουλος. «Η καλύτερη παραγωγικότητα έρχεται με καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους εργαζόμενους, κάτι που, όπως γνωρίζουμε τώρα, σημαίνει λιγότερες ώρες εργασίας, όχι περισσότερες».

Πρόσθεσε ότι αυτό το μέτρο κατέστη δυνατό εν μέρει επειδή τα συνδικάτα είδαν επίσης τη δύναμή τους να μειώνεται ως αποτέλεσμα της γεμάτη χρέη Αθήνας που επέβαλε μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα χρήματα διάσωσης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της χώρας. Τα συνδικάτα υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι οι υπερωρίες επιτρέπουν στους εργοδότες να περιορίζουν την πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων.

Οι τέσσερις ημέρες εργασίας έδειξαν αυξημένη παραγωγικότητα

Τα προγράμματα τεσσάρων ημερών την εβδομάδα έδειξαν επανειλημμένα αυξημένα επίπεδα παραγωγικότητας, με τους ερευνητές να αποδίδουν το αποτέλεσμα σε βελτιωμένα επίπεδα συγκέντρωσης.

Το 2022, το Βέλγιο ψήφισε νομοθεσία που δίνει στους εργαζομένους το νόμιμο δικαίωμα να κατανέμουν την εβδομάδα εργασίας τους σε τέσσερις ημέρες αντί για πέντε, και πιλοτικά προγράμματα έχουν εφαρμοστεί σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Νότια Αφρική και τον Καναδά.

Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο στην Ευρώπη και αμείβονται λιγότερο

Οι Έλληνες εργάζονται ήδη τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη, εργάζονται κατά μέσο όρο 41 ώρες την εβδομάδα σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, αν και έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι αμείβονται πολύ λιγότερο.

Η αριστερή αντιπολίτευση συχνά κατήγγειλε «τους βουλγαρικούς μισθούς σε μια χώρα σε βρετανικές τιμές», υποστηρίζοντας ότι αυτό το φαινόμενο επιδείνωσε απλώς τη διαρροή εγκεφάλων.

Al Arabiya

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου