Άδωνις Γεωργιάδης: «Επίταξη σε δυο εβδομάδες των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ εάν δεν συνεργαστούν»

 

Την επίταξη των ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών, σε δυο εβδομάδες, στα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να καλύψουν τα δραματικά κενά σε ιατρικές ειδικότητες, ιδιαίτερα σε νοσοκομεία της περιφέρειας, αποφάσισε χθες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην έκτακτη σύσκεψη.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, είχε προαναγγείλει χθες το πρωί σε συνέδριο, ότι είναι αποφασισμένος να λύσει το πρόβλημα, ακόμα και εάν χρειαστεί να εφαρμόσει το Νόμο Πλεύρη. Ο νομός αυτός προβλέπει την υποχρεωτική συνεργασία των ιδιωτών γιατρών με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όταν η χώρα αντιμετωπίζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ήταν στην πανδημία, όπου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αποφασίστηκε  η υποχρεωτική συνεργασία ή αλλιώς  επίταξη των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών καταρχάς στα 14 νοσοκομεία της χώρας (Κω, Σπάρτη, Δράμα, Ξάνθη, Σέρρες κλπ), όπου οι διαρκείς διαγωνισμοί για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού -κυρίως παθολόγων- που πραγματοποιούνται  συχνά -πυκνά, βγαίνουν διαρκώς άγονοι, γιατί δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από την πλευρά των γιατρών από αυτές τις περιοχές και όχι μόνο. Μάλιστα πρόσφατα ο υπουργός Υγείας είχε ανακοινώσει στη Βουλή, την πρόθεσή του να αφαιρέσει το δικαίωμα της συνταγογράφησης από τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, εάν δεν «βάλουν πλάτη στο ΕΣΥ».

Συγκεκριμένα είχε αναφερθεί στο Νοσοκομείο της Κω που αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα με την έλλειψη παθολόγων και παιδίατρων: «Προκηρύχθηκαν ταυτόχρονα τέσσερις θέσεις παθολόγων και άλλες τέσσερις παιδιάτρων σε 14 διαγωνισμούς. Στο νησί υπάρχουν 9 ιδιώτες παθολόγοι και η διοίκηση του νοσοκομείου με υπουργική παρότρυνση τους πρότεινε εφημερίες με μπλοκάκι, χωρίς όμως αποτέλεσμα».

Σφοδρές αντιδράσεις από τον ΠΙΣ

Οι δηλώσεις αυτές όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, που ήδη βρίσκονται σε θέση μάχης. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), σε χθεσινή του επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, επισημαίνει ότι έχει καθυστερήσει επί δύο έτη το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει στον επανακαθορισμό των επιδομάτων για τους γιατρούς που υπηρετούν σε άγονες περιοχές. Παράλληλα ζητάει άμεση συνάντηση με τον υπουργό.

Η μόνη λύση για να αποφευχθεί η επίταξη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να υπάρξει συμφωνία με τους Ιατρικούς Συλλόγους της περιφέρειας οι οποίοι θα πρέπει να πείσουν τους ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν στην κάλυψη των κενών στα δημόσια νοσοκομεία.

https://www.topontiki.gr/2024/07/12/adonis-georgiadis-epitaxi-se-dio-evdomades-ton-idioton-giatron-sta-nosokomia-tou-esi-ean-den-sinergastoun/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου