Δεν ήρθαν οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, εκτός δενδρώδεις και «κούρεμα» 50% στα θερμοκήπια..

Καθυστέρηση ακόμη μια φορά έχουμε στην πληρωμή αποζημιώσεων, που οι παραγωγοί αναμένανε, Τετάρτη (24 Ιουλίου), να γίνει η σχετική πίστωση στους λογαριασμούς των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη καθυστέρηση της πληρωμής αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και οι δικαιούχοι παραγωγοί είναι οργισμένοι κατά του Οργανισμού και του ΥπΑΑΤ. Βλέπουν η πληρωμή να πάει από την μια ημερομηνία στην άλλη, αφού λέγανε για Ιούνιο μετά την πήγαν 24 Ιουλίου και τώρα πήρε νέα παράταση.

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη πληρωμή θα αφορούσε τη δεύτερη δόση για τις καταστροφές του περασμένου Σεπτεμβρίου στην αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας.

Πάντως πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι οι δενδρώδεις καλλιέργειες (Τύρναβο, Αγιά και Κιλελέρ) δεν είναι μέσα στο πακέτο πληρωμών.

Εδώ και αρκετές ημέρες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, διαβεβαιώνει ότι η αποζημίωση που θα δοθεί για το βαμβάκι θα είναι 225 ευρώ το στρέμμα.

Αν όμως έχουμε στους δικαιούχους να έχουν προστεθεί και ονόματα παραγωγών από τους Νομούς Φθιώτιδας και Εύβοιας και το ποσό να μένει στα 60 εκατ. ευρώ τότε θα έχουμε ψαλίδι στις αποζημιώσεις και μεγάλη αγανάκτηση των παραγωγών.

Ωστόσο έχουμε όπως φαίνεται και μεγάλες αδικίες σε αυτή την πληρωμή του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Αντώνης Κρανιάς, παραγωγός θερμοκηπιακής καλλιέργειας κηπευτικών από τα Τρίκαλα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αν και η σχετική υπουργική απόφαση λέει ότι οι αποζημιώσεις για τις ζημίες της φυτικής παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» στις Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι ad hoc - σύμφωνα με τα πορίσματα εκτίμησης ζημιάς του ΕΛΓΑ - στο 100% της ασφαλιστικής αξίας, αυτό δεν ισχύει για όλες τις καλλιέργειες.

Περιμέναμε εμείς με τα θερμοκηπιακά κηπευτικά να αποζημιωθούμε σύμφωνα με την ασφαλιζόμενη αξία (που είναι 16.000 ευρώ / στρέμμα) επί το ποσοστό ζημιάς.

Τελικά μάθαμε από τον ΕΛΓΑ ότι αυθαίρετα αποφάσισε ότι για τις θεμροκηπιακές καλλιέργειες να αποζημιώσει στο μισό ή ακόμη λιγότερο της ασφαλιστικής αξίας. Δηλαδή ο ΕΛΓΑ αποφασίζει και παρακάμπτει μια υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Δηλαδή πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές για 16.000 ευρώ/στρέμμα και μας αποζημιώνουν για λιγότερα από 8.000 ευρώ/στρέμμα.

Μάλιστα ο υπουργός κ. Τσιάρας υποσχέθηκε να αυξηθεί, τουλάχιστον κατά 20%, η αποζημίωση που θα εισέπρατταν αυτές τις μέρες οι παραγωγοί. Όμως, όπως ενημερώθηκα από τον ΕΛΓΑ, αυτό δεν ισχύει για τις δικές μας θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών.

Δηλαδή έρχεται το ίδιο το κράτος και δεν τηρεί τη νομοθεσία που εκείνο ψηφίζει».

Θυμίζουμε η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για τις αποζημιώσεις ανέφερε τα εξής:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση των πορισμάτων, τα οποία καταχωρήθηκαν μέχρι σήμερα στα πληροφοριακά συστήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΛ.Γ.Α. και αφορούν στις ζημίες φυτικής παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’ στις Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Οι ενισχύσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα 60 εκ. ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών την Τετάρτη 24η Ιουλίου 2024 και ώρα 12:00 μ.μ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. ευχαριστούν τους υπαλλήλους, τα στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας και του Υποκαταστήματος Λάρισας του Οργανισμού, για την σημαντική τους συνεισφορά στην επίπονη διαδικασία επεξεργασίας των πορισμάτων.

Παϊσιάδης Σταύρος


https://www.agrotypos.gr/chrima/elga-psea/den-irthan-oi-apozimioseis-elga-ektos-dendrodeis-kai-kourema-50-sta-thermokipia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου