Δεν αποζημιώνει η ΕΕ την πανώλη, 350 ευρώ το αιγοπρόβατο ζητούν οι κτηνοτρόφοι..

 

Δεν προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση αποζημιώσεις για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Δηλαδή η όποια αποζημίωση θα καταβληθεί στους κτηνοτρόφους, για τα ζώα τους που χάθηκαν, θα είναι από τον εθνικό προϋπολογισμό.

Βέβαια ο ΥπΑΑΤ ήταν καθησυχαστικός υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευαισθησία της ελληνικής Πολιτείας και της σημερινής Κυβέρνησης στο θέμα των αποζημιώσεων όλων των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα».

Για τη διαδικασία του περιορισμού και εκρίζωσης της νόσου, ο υπουργός ΑΑΤ τόνισε ότι «τηρούνται πλήρως οι κοινοτικές οδηγίες και τα κοινά αποδεκτά πρωτόκολλα που προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός».

«Το πώς ακριβώς ήρθε η νόσος, αν ήρθε από τη Ρουμανία, δεν γνωρίζουμε, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις. Συνεχίζεται ο επιδημιολογικός έλεγχος, έχει παρέμβει και ο Εισαγγελέας για τον τρόπο προέλευσης», δηλώνει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Στην πανώλη των μικρών μηρυκαστικών η μεταδοτικότητα είναι της τάξεως του 80%, ακόμα και αν σε ένα κοπάδι παρουσιασθεί έστω και μόνο ένα κρούσμα, προβλέπεται η θανάτωση των ζώων σε ολόκληρη τη συγκεκριμένη μονάδα.

Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι (σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ΣΕΚ, ΠΕΚ και Συντονιστικό Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ), απαιτούν δίκαιες αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται ή απεβίωσαν λόγω της πανώλης.

«Οι τρέχουσες τιμές αναφοράς είναι αστείες και προσβλητικές για τους κτηνοτρόφους. Η τιμή αποζημίωσης ανά ζώο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στα 350 ευρώ ανά αιγοπρόβατο. Οι κτηνοτρόφοι δεν χάνουν μόνο το εισόδημά τους, αλλά και το ζωικό τους κεφάλαιο, και η σημερινή πραγματικότητα απαιτεί αυτό το ποσό ως το ελάχιστο», τονίζουν οι κτηνοτρόφοι.

Παϊσιάδης Σταύρος

https://www.agrotypos.gr/ektrofes/aigoprovatotrofia/den-apozimionei-i-ee-tin-panoli-350-evro-to-aigoprovato-zitoun-oi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου