Ακρίβεια εμείς; Υπερκέρδη από Alpha Bank και Eurobank με υψηλές προμήθειες!

 

Σε δυσθεώρητα ύψη τα κέρδη των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank με πορεία αντιστρόφως ανάλογη εκείνης των νοικοκυριών.....

Την ώρα που τα νοικοκυριά γονατίζουν από την ακρίβεια και οι προμήθειες των τραπεζών παραμένουν εξωφρενικά υψηλές, τα Καθαρά κέρδη μετά από φόρους της Alpha Bank, ανήλθαν στα 211 εκατ. ευρώ, ενώ 342 εκατ. ευρώ εξ ολοκλήρου σε μετρητά αναμένεται να διανείμει στους μετόχους για τη χρήση του 2023 η Eurobank.

Η μεν Alphabank βγαίνει ενισχυμένη κατά 75% σε τριμηνιαία βάση ή 89,9% σε ετήσια βάση, λόγω του υψηλότερου Κύριου Αποτελέσματος προ Προβλέψεων (+19,7%), καθώς και της περαιτέρω εξομάλυνσης του Κόστους Πιστωτικού Κινδύνου, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “Οικονομικού Ταχυδρόμου” η Διοίκηση της Τράπεζας σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισε τη διανομή €122 εκατ., από τα οποία το 50% θα διατεθεί με τη μορφή μερίσματος και το υπόλοιπο 50% με τη μορφή επαναγοράς μετοχών (buyback). Παράλληλα, όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα Α’ τριμήνου, η Τράπεζα έλαβε πρόβλεψη 24 μονάδων βάσης με σκοπό τη διανομή μερίσματος ύψους 35% από τα κέρδη του 2024, ποσοστό το οποίο αναμένεται να ανέλθει στο 50% το 2025 και το 2026.

Από την άλλη, σύμφωνα με την “Καθημερινή” για την Eurobank τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους το α΄ τρίμηνο του 2024 ανήλθαν στα 287 εκατ. ευρώ –περιλαμβάνουν το κόστος της εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων στην Ελλάδα που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο–, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 50,1% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 383 εκατ. ευρώ.

Με το ύψος των προμηθειών να μην έχουν μειωθεί και εκατομμύρια Έλληνες να δοκιμάζονται από την ακρίβεια, βλέποντας τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, εύλογα αναρωτιέται κανείς για πόσο καιρό η κυβέρνηση θα παραμένει απλός παρατηρητής μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα; Μέχρι πότε θα χάνουν μικροοφειλέτες την πρώτη κατοικία τους, ενώ τα κέρδη των τραπεζών βαίνουν διαρκώς αυξανόμενα; 

Πηγή: www.rosa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου