Τέλος χρόνου για το IRIS – Μεγάλα πρόστιμα στους επαγγελματίες

 

IRIS: Προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου για να συνδεθούν οι επιχειρήσεις

Τελεσίγραφο στέλνει η υπηρεσία για να συνδεθούν οι επιχειρήσεις με το σύστημα IRIS

Εκπνέει η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες, προκειμένου να ενεργοποιήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS και να δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό προκειμένου να αποφύγουν τα βαριά πρόστιμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους περίπου 750.000 επαγγελματίες, οι 291.643 έχουν ήδη συνδεθεί με το σύστημα IRIS ενώ όσοι δεν θα είναι συνδεδεμένοι από 1η Ιουλίου 2024, κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

IRIS: Προς αύξηση του ορίου πληρωμών

Επιπλέον όσοι επαγγελματίες δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό θα πληρώσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Επέκταση του IRIS

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι είναι υποχρεωμένοι να δέχονται άμεσες πληρωμές χωρίς κάρτα, με απευθείας μεταφορά χρημάτων στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Μέσω της υπηρεσίας IRIS στο mobile banking oι επαγγελματίες εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους οι οποίοι εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ του επαγγελματία, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ του.

Μάλιστα, προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, ο επαγγελματίας μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση.

Οι έλεγχοι

Όσον αφορά στους υπόχρεους και τη διαδικασία ελέγχων το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει τα εξής:

·         Οι δικαιούχοι πληρωμής αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα πληρωμών και μέσα πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως την υπηρεσία I.R.I.S. online payments, εφόσον παρέχουν υπηρεσίες σε καταναλωτές ή λειτουργούν με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα. Εξαιρούνται τα άτομα με αναπηρία όρασης με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω και τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων (αυτόματοι πωλητές) μέχρι και την 31.12.2024.

·         Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια των ελέγχων ορίζονται η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας.

·         Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), εφόσον στα πλαίσια των ελέγχων που διενεργούν βάσει των αρμοδιοτήτων τους, διαπιστώσουν παράβαση συμπληρώνουν και διαβιβάζουν σχετική έκθεση ελέγχου προς τις αρμόδιες αρχές για τη βεβαίωση παραβάσεων και επιβολής προστίμων.

·         Οι αρμόδιες αρχές συγκροτούν κλιμάκια ελέγχου αποτελούμενα τουλάχιστον από δύο υπαλλήλους.

·         Οι δικαιούχοι πληρωμής δηλώνουν ηλεκτρονικά έναν ή περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε (www.aade.gr) με τη χρήση των διαπιστευτηρίων που διαθέτουν οι χρήστες για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., εντός προθεσμίας ενός μήνα από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας.

https://www.ot.gr/2024/06/24/forologia/forologia-eidiseis/iris-prothesmia-mexri-tis-30-iouniou-gia-na-syndethoun-oi-epixeiriseis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου