«Πυρετός» για νέες αποκρατικοποιήσεις

 

Πατάει γκάζι για ακίνητα, μεγάλες υποδομές και έργα του Ταμείου Ανάκαμψης το ΤΑΙΠΕΔ. Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων δεν ρίχνει ρυθμούς ούτε μέσα στο καλοκαίρι, βάζοντας στην πρώτη γραμμή την περιφερειακή ανάπτυξη μέσω της υλοποίησης έργων με αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες. Σημαντικοί διαγωνισμοί προχωρούν, άλλοι βρίσκονται στην εκκίνηση, ενώ καθοριστικά βήματα αναμένονται το επόμενο διάστημα για μεγάλα assets, όπως η Αττική Οδός και το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Με την αξιοποίηση των ακινήτων να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του ΤΑΙΠΕΔ, μια στρατηγική που ακολουθεί το Υπερταμείο για τις θυγατρικές του, ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια μίσθωση του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο. Οι προσφορές θα υποβληθούν στις 30 Νοεμβρίου.

Αντίστοιχα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για τον πρώην εργοταξιακό χώρο, 165 στρ., της ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου, όπου μπορεί να αναπτυχθεί πάρκο logistics, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του έμπροσθεν θαλάσσιου μετώπου, τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου ή ακόμα και την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 18η Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, ως το τέλος του έτους αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές με τη REDS για το «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης, όπως παρομοιάζεται το παραθαλάσσιο ακίνητο των 345 στρ. στις Γούρνες Ηρακλείου. Ήδη ετοιμάζεται το όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που θα μεταβιβαστεί έναντι 40,2 εκατ. ευρώ.

Ιαματικές πηγές

Με τις προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό να προμηνύονται ιδιαίτερα θετικές, η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της χώρας μπαίνει σε προτεραιότητα. Πριν από δέκα ημέρες παραδόθηκε το ξενοδοχείο Ξενία Κύθνος και οι εγκαταστάσεις δύο ιαματικών πηγών, Άγιοι Ανάργυροι και Κάκκαβος, στον επενδυτή προς εκμετάλλευση για 99 έτη.

Εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το παραθαλάσσιο ακίνητο της Λουτρόπολης στα Καμένα Βούρλα, περίπου 457 στρεμμάτων. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος αναμένεται στις 31 Οκτωβρίου. Επόμενο βήμα η έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις ιαματικές πηγές Θερμοπυλών και την ιαματική πηγή και το κάμπινγκ Κονιαβίτη.

Λιμάνια και μαρίνες

Η αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων, προχωρεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός Σεπτεμβρίου και μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μετατίθεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ στην τελική ευθεία μπαίνει στις 5 Αυγούστου ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του λιμένος Ηγουμενίτσας. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την απόκτηση ποσοστού 67% του λιμένος Ηρακλείου, ώστε να κατατεθούν προσφορές ως το τέλος του χρόνου. Για την αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου προχωρούν η σύνδεση με τη σιδηροδρομική γραμμή και η μελέτη για το τουριστικό καταφύγιο και τη μαρίνα.

Στο πεδίο των τουριστικών λιμένων, που συγκεντρώνουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον, είναι υπό αξιολόγηση τα τέσσερα σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μαρίνα Mega Yachts στο λιμάνι της Κέρκυρας. Συνεχίζεται ακόμη ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της μαρίνας στην Πύλο.

Τα στοιχήματα

Το φθινόπωρο θα είναι κομβικό για την αξιοποίηση μεγάλων assets που αναμένεται να σπάσουν ταμεία. Ως τις αρχές Σεπτεμβρίου πρόκειται να αναρτηθεί το αρχικό σχέδιο σύμβασης για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, που έχει εξελιχθεί σε μάχη διεθνών κι εγχώριων γιγάντων, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να σχεδιάσουν τις προσφορές τους. Η νέα παραχώρηση αναμένεται να βάλει στα ταμεία πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται στο τραπέζι ο προσδιορισμός του καλύτερου μείγματος αρχικού τιμήματος και ετήσιας συμμετοχής του Δημοσίου στα έσοδα, ώστε να διαμορφωθούν στέρεες προσφορές. Δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, πιθανότερη φαίνεται μια αυξημένη ετήσια συμμετοχή, περιορίζοντας το αρχικό τίμημα. Ακόμη, εξετάζεται η δυνατότητα εφαρμογής ενός μοντέλου διαφορετικών χρεώσεων, με υψηλότερα διόδια τις ώρες του κυκλοφοριακού φόρτου και χαμηλότερα τις υπόλοιπες.

Η Εγνατία Οδός

Παράλληλα, προχωρούν βήμα-βήμα οι διαδικασίες για την Εγνατία Οδό, όμως μένουν σημαντικές εκκρεμότητες μέχρι η σύμβαση να πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Συνεπώς η υπογραφή παίρνει τον δρόμο για το 2023. Ως τότε, το Δημόσιο πρέπει να προχωρήσει με την αδειοδότηση των σηράγγων και τη λειτουργία και των τελευταίων σταθμών διοδίων. Ο παραχωρησιούχος θα πρέπει να ολοκληρώσει τις χρηματοδοτικές συμφωνίες με τις τράπεζες, καθώς και με υπεργολάβους για το κατασκευαστικό σκέλος.

Η επόμενη μεγάλη αξιοποίηση δεν είναι άλλη από την πώληση του 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την οποία εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια και σύντομα αναμένονται οι αποφάσεις. Πέρα από τη συνέχιση του διαγωνισμού, από εκεί όπου φρέναρε με την πανδημία, με διαφορετικές βεβαίως συνθήκες, γεγονός που προβληματίζει τη διοίκηση του Ταμείου, υπάρχουν κι άλλες πιθανές εκδοχές, όπως η εκ νέου έναρξη της διαδικασίας ή και διάθεση του ποσοστού μέσω χρηματιστηριακής συναλλαγής. Υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, που εκτιμάτο ότι θα φέρει έσοδα άνω του 1,5 δισ., πέρασαν εννέα σχήματα.

Αναβάθμιση νοσοκομείων και έργα δασοπροστασίας

Το στοίχημα για την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης περνά και μέσα από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF). Εχοντας πετύχει το ορόσημο του μεγάλου έργου δασοπροστασίας, σε 40 εθνικούς δρυμούς, τρέχει έργα 2,24 δισ. ευρώ, στα οποία κατευθύνονται 1,783 δισ. ευρώ από το RRF. Θα ακολουθήσουν και διαγωνισμοί για την προστασία υπεραστικών δασών μεταξύ των οποίων Τουρκοβούνια, Άλσος Συγγρού, Λυκαβηττός, μέσω ΠΔΕ. Στο πεδίο της Υγείας, θα ξεκινήσει η δημοπράτηση των έργων αναβάθμισης για πέντε νοσοκομεία (Παπαγεωργίου και Άγιος Παύλος Θεσσαλονίκης, ΠΑΓΝΗ, Θριάσιο, Πανεπιστημιακό Πατρών). Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσουν οι μελέτες για τον «Ευαγγελισμό», το Νοσοκομείο Λαμίας, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και 156 Κέντρα Υγείας.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «Το Βήμα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου